Vedeneristysopas

Vedeneristys ennen ja nyt

Vedeneristys rakennusteollisuudessa on noussut tärkeäksi osatekijäksi puhuttaessa laadukkaasta rakentamisesta. Vedellä sisätiloissa lotraaminen kun on lisääntynyt huomattavasti siitä kun pappa rintamamiestalon rakensi. Siihen aikaanhan saunat oli usein eri rakennuksessa ja ne lämmitettiin kerran viikossa, joten kuivumisaikaa oli runsaasti ennen seuraavaa lauantaita.

Ennen rehellinen hienhaju oli hyvän ja rehellisen työmiehen tunniste, nykyään kanssaihmisiä ajattelevat henkilöt käyvät suihkussa vähintään kerran päivässä, joten vesirasitus on aivan eri luokkaa kuin ennen. Näin ollen myös ammattimaisesti tehty vedeneristyskin on noussut suureen arvoon.

Vedeneristyksen tekeminen on tarkoin säänneltyä toimintaa, jossa ratkaisevassa osassa on sertifioidut vedeneristystuotteet, joilla oikein käytettynä saadaan takuulla toimiva ratkaisu jokaiseen kotiin, niin saneeraus- kuin uudiskohteissakin.

Sertifioitu tuoteperhe vedeneristykseen

Keskenään testatut tuotteet ovat edellytys sertifioinnin mukaiselle vedeneristämiselle. Tasoitteiden, vedeneristeen ja laattojenkiinnitysmateriaalien ei tarvitse olla saman valmistajan tekemiä, kunhan niiden yhteensopivuus on testattu hyväksyttävästi, esim. VTT:lla. Fintex-tuotteet on testattu useamman valmistajan laastien kanssa ja sertifioitu asian mukaisesti joko VTT:lla tai Contestalla.

Fintex pohjustus- ja tartuntaprimer sekä Fintex vedeneriste ovat molemmat oman tuotekehityksen tulosta. Käyttöominaisuudet on hiottu yhteistyössä käyttäjien kanssa. Esimerkiksi vedeneristeen väriksi valittu vihreä sävy antaa valoisamman työskentely-ympäristön laatoittajalle. Sävyn vahvuus on haettu sitä silmälläpitäen, että (harjaantuneempi) käyttäjä pystyy jo pelkän sävyn perusteella päättelemään kuivakerrospaksuuden ensimmäisen levityskerroksen kuivuttua ja lisäämään tarvittaessa vedeneristettä ohuempiin kohtiin. Toisen levityskerran jälkeen on lopullinen kerrospaksuus aina mitattava ennen laatoitustyön alkamista.

Huolellista vedeneristystyötä

Vedeneristyksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että valmista eristettä ei murjota ennen laatoitusta. Siksi kannattaakin eristää ensin seinät ja laatoittaa ne valmiiksi ja vasta sen jälkeen käsitellä lattia, jottei vedeneristeeseen tule reikiä tai muita vaurioita. Tai tehdä lattia valmiiksi ennen kuin aloittaa seinien vedeneristämistä.

Ne kohdat joissa täytyy noudattaa erityistä huolellisuutta, ovat nurkka- ja kaivonvahvikkeet. Nurkissa, jos vahvikenauha jää irti seinästä, eli nurkka pyöreä, ei vedeneristys tule toimimaan. Pahimmassa kauhuversiossa laattamies tulee ja leikkaa mattopuukolla nurkan auki, jotta saa laatat asennettua suoraan kulmaan. Ja kaivonvahvike on asennettava juuri ohjeiden mukaan, ilman mitään soveltamisia ja kiristysrengas tiivisteineen oikeinpäin.

”Ja kun kaikki on tehty huolella ja kunnon aineilla, voi lopputulosta esitellä hyvillä mielin.”

Ari Salmela
Teollisuusmyynti ja tekninen neuvonta
Fintex-Tetrakem Oy

Katso video vedeneristyksestä